Khamis, April 09, 2009

ALAH BUKAN BERMAKNA KALAH, BERANI UNTUK MENCUBA DAN MENGORAK LANGKAH

Setiap perkara tentu ada timbal baliknya. Alah bukan bermakna kalah. Menang jadi arang, Kalah jadi abu... Bukan sesuatu yang mustahil untuk mencapai kejayaan itu jika bersungguh-sungguh. Namun kejayaan yang sebenar ialah apabila seseorang itu berani untuk melangkahkan kaki ke arena yang jarang diceburi oleh orang banyak. Dalam kalangan 700 orang pelajar di SAMER hanya lebih kurang 20 orang yang berani untuk duduk di gelanggang perdebatan itu... apatah lagi dalam gelanggang perdebatan menggunakan Bahasa Arab dan Bahasa Inggeris.
Kami secara peribadi kagum dengan keberanian itu. Kagum dengan anak-anak yang dalam usia muda seawal 14 tahun sudah berani mengutarakan idea bernas dan berwasilah. Wacana ilmu yang terkandung di dalamnya disinambungkan sebaik mungkin dengan galasan bebanan tugasan pelajaran yang semakin mencabar kini.


Hidup ini suatu perjuangan.. dan perjuangan itu pula perlukan pengorbanan. Jika diukur keberanian dan pengorbanan itu.. perjuangan pasti menjadi wahana kepada sesuatu kejayaan.

Senyuman anak-anak ini sebenarnya adalah senyuman kejayaan dan kemenangan... kemenangan mereka dalam menangani dan mengatasi pelbagai masalah atau kekangan yang ada. Sejauh mana mereka menghadapinya dengan tabah tidak akan kita tahu. Betapa satu ketika itu, tangisan itu bukan bermakna kelemahan malahan merupakan kekuatan. Terutama ketika kali pertama menjejak ke arena perdebatan yang penuh kontroversi... yang kadang-kadang bersifat hipokrit, subjektif, progresif dan fleksibel. Jangkaan dan ukuran kejayaan yang tidak dapat dijangka. Jika tewas dalam pertandingan bukanlah disebabkan seorang tetapi keseluruhan ahli yang terlibat. Mereka tidak boleh hidup seperti enau yang melepaskan pucuk masing-masing tetapi perlu menjadi seperti aur dengan tebing, saling memerlukan antara satu sama lain.


Perjalanan mereka sebenarnya masing panjang. Jika bukan hari ini, mungkin akan ada hari-hari mendatang yang lebih cerah dan bermakna.
Semangat yang kuat tanpa keazaman tidak akan membuahkan hasil yang cemerlang. Namun kadang kala untuk cemerlang, seseorang itu harus menemui kegagalan demi kegagalan,, berkali-kali...hanya mereka yang kuat sahaja yang akan melepasinya untuk berjaya kemudian cemerlang.
Ada ketikanya...dalam keadaan yang menjadi harapan berjaya, rezeki tidak menyebelahi... namun itulah suratan kehidupan. Itulah kekuatan dalam gelanggang perdebatan ini. Menegakkan benang basah yang mungkin membuahkan sesuatu keyakinan yang sukar dimengertikan.

Apapun keputusan juri... Kami guru-guru di SAMER ini amat berbangga dengan kalian. Terima kasih kerana membawa sedikit kekuatan, keberanian dan ketabahan kalian dalam perdebatan yang berlangsung.

Gambar-gambar yang diabadikan dalam KUBUKU BUKU SAMER kali ini adalah di pertandingan peringkat separuh akhir Debat/ Bahas KAMIL zon 4 .... di Sekolah Agama Menengah Bestari (SAMBEST).

Biarpun ketiga-tiga delegasi debat pulang tidak membawa sebarang kemenangan, namun pengorbanan mereka amat kami hargai.
KUBUKU BUKU SAMER merakamkan tahniah kepada perwakilan yang mengambil bahagian dan menyertai perdebatan tersebut tanpa persediaan yang rapi dan teratur. Tahniah kerana mereka mampu untuk bertanding dalam keadaan yang kurang latihan dan dalam kesibukan menghadapi pelbagai tugas dan tanggungjawab. Biarpun kelak tidak ada yang mengucapkan tahniah atau memperlekehkan kalian..... kami tetap berbangga mempunyai ikon-ikon pengucapan awam yang sanggup berjuang walaupun sedar berada dalam pelbagai kekangan dan masalah. Kami guru-guru juga tahu keperitan yang kalian alami... kerana kami ada bersama kalian ketika itu , walaupun tanpa kalian sedari..

Gambar dua orang wakil delegasi Bahasa Inggeris, Nur Sakinah dan Farhah. Mereka adalah dua remaja yang kuat semangat berusaha, untuk membolehkan SAMER mempunyai wakil perdebatan dalam Bahasa Inggeris. Mereka berkerjasama dalam kepayahan dan kesukaran.. menterjemah dan mengulas hujah sebaik mungkin.
Gambar : Ust.Sarah Johari dan Mohd Hazim Hisan.
Pandangan dan komen membina tentu membantu delegasi yang bertanding untuk terus mara dan bersemangat meneruskan usaha memperkembang minat dalam delegasi perdebatan.
Gambar Delegasi Bahasa Arab.. Terdiri daripada Basmah, Muzammil dan Wan Mohd Ahyar.
Keberanian mereka tentu akan lebih terserlah dalam pertandingan-pertandingan seperti ini. Walau bagaimanapun ... kalian tentu mendapat perhatian, jika bukan hari ini..mungkin suatu hari nanti dengan usaha yang berterusan. Jika bukan dalam pertandingan ini, mungkin dalam masyarakat kelak..

Melihat ke langit, ada ketikanya kita akan lupa akan rumput di bumi. Semoga kalian akan bersederhana dalam banyak perkara. Berusaha bersungguh-sungguh supaya dapat menjadi pemimpin yang baik pada masa hadapan. InsyaAllah....

Gambar: Mohd Ezrin.. Wakil tunggal putera dalam delegasi Debat Bahasa Inggeris. Memcuba nasib dan memperlihatkan kesungguhan dalam arena ini dan menggunakan peluang yang ada sebaik mungkin.


Gambar : Sesi perdebatan dan berbincang untuk meneguhkan hujah bagi membangkang usul pada hari ini.
Gambar : Sakinah sedang menyampaikan hujahnya dengan tenang.


Muafakat membawa berkat... persediaan yang sedikit akan menjadi lebih mudah dan menyakinkan dengan kerjasama yang baik.


Delegasi pihak lawan dari SAMT Kuala Kubu Bharu...
Dari hadapan : Berdiri sedang membentangkan hujah.. Muhammad Aiman Syihabuddin.
Kedua, Nur Dhaniah dan ketiga Mohd Naufal.... Ketiga-tiga mereka adalah bekas pelajar SAMER 2008.
Dengan ertikata lain anak-anak kami bertanding dan memperkukuh bakat yang ada dalam kalangan mereka.. Kami tidak berasa ralat kerana tewas dalam perbahasan Bahasa Arab ini. Kami berasa tetap berjaya biarpun anak-anak kami itu sudah bertukar atau melanjutkan pelajaran mereka ke sekolah lain. Semoga bakat yang ada akan dapat dikembangkan dengan baik dan dibajai supaya subur dan berguna... bukan hanya membawa imej sekolah semata-mata tetapi dalam membentuk jati diri mereka sebagai insan Kamil yang mukmin. InsyaAllah...WASSALAM...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan